House of Hungarian Music  
  Budapest - Hungary - 2014  
  Ignacio Lliso / Julián Manzano-Monís  
  in collaboration with Ramón Andrada  
  Competition 2014  
  Client: Liget Budapest .. web  
  Situación: Location ..... google maps  
  Városliget - Budapest - Hungary  
  Colaboradores: Assistants  
  Santiago Fernández  
  Ángel Manuel Huélamo  
  Javier Morante  
  The House of Hungarian Music ( HHM ) building will be located in the Budapest  City Park, between  late nineteenth´s Millenium Exhibition main access axis, chartered from modern 1956 Memorial Square,  and the Grand Lac, relevant element of the original early nineteenth´s park design.  
  A respectful approach to this geographic and historical references suggest us a complex, discontinuous architecture proposal, as Budapest city itself, ordered by a spine, perpendicular to the park axis, that directs visitors through the building entrance, hall and restaurant,  straight to the lake views.  
  Close around this “backbone”, meeting the program, the two main showroom and office buildings. The showrooms pieces shape is key, square or rectangular cubic geometries, in which facades solve both natural and artificial lighting.  
  The building remains surrounded by the park, with an open space close to the north, in which the outdoor Auditorium is placed dug-in the ground, allowing a controlled view of the shared whit the building stage, without disrupting the lake views.  
  The main entrance is situated to the south, opened to a discreet outdoor plaza. The main lobby connects both showrooms, and locate information desks, wardrobe, small rooms and shop HHM. The bar-restaurant is located at the end, in privileged place, with splendid views over the Grand Lac and access to the surrounding open space.  
  The Exhibition Halls building interior space suggests a tour around the staircase that connect  its three levels, locating temporary and permanent exhibition in different plants, but allowing both independence and flexibility as needed. The top floor open views to the park, including the museum learning program while Lecture Hall is lit by skylights. The Sound Dome plant is located in basement, naturally lighted through double paned glass and accessed by an exclusive staircase.  
  Events + Performance Hall is configured by a flexible double space, simple volumes wrapped by opaque, translucent or transparent modular facades protected with vertical slats, reflecting the park and its magnificent trees.  
  HHM building design strengthens its overlaid program driving a public route through its space, drawing both visitors and professional forward a closer relationship with different exhibitions. This ground floor communication path keeps visitor in permanent contact with the park.  
  The staff access is attached to the office building, connecting both main lobby and service units located in the basement, warehouses, parking for vehicles and bicycles. There is an independent handling access serving the stage and kitchen.